Kerstverlichting kosten

Kerstverlichting kosten

De feestdagen komen er binnenkort weer aan. Dat vier je natuurlijk met vrienden of familie én met een kerstboom. Tegenwoordig vragen meer mensen zich af of ze de kerstboom dit jaar wel van zolder zullen halen omdat ze niet precies weten hoeveel het zal kosten om de kerstverlichting te laten branden. We hebben goed nieuws voor je! Dat leggen we je graag verder uit in deze blog maar we verklappen alvast dat het minder kost dan een kopje koffie!

Wat LED je?

Gloeilampjes zijn niet echt meer van deze tijd. LED verlichting is vele malen energiezuiniger. Je verbruikt ongeveer acht keer minder energie als je LED verlichting gebruik in plaats van gloeilampen. Daarnaast is ook de levensduur van LED verlichting langer. Een win-win situatie dus!

Maak gebruik van een timer

Om te voorkomen dat jouw kerstverlichting onnodig lang brandt, kun je deze aansluiten op een timer. Hiermee voorkom je dat je de kerstverlichting per ongeluk vergeet uit te zetten.

Hoeveel kost het?

In de tabel hieronder zie je hoeveel het kost om jouw kerstboom te verlichten. Dit is afhankelijk van de grootte van jouw kerstboom, soort verlichting, aantal LED lampjes en het aantal uur dat je deze per dag laat branden.

*Deze berekening is gemaakt op basis van 8 uur per dag brandende kerstverlichting voor 30 dagen.  **kWh prijs €0,90 is gebaseerd op de gemiddelde energieprijs september 2022. Liever een twinkle variant? Deze geeft vergelijkbare resultaten.

 

Waarom staat er een energielabel G op de verpakking?

Per 01-09-2021 is de nieuwe Europese wetgeving voor verlichting van kracht. Hierdoor zijn leveranciers verplicht om een energielabel op de verpakking te plaatsen. Dit label bepaalt de verhouding tussen lichtopbrengst en energieverbruik. Het label zegt weinig over de energiezuinigheid. Kerstverlichting is sfeerverlichting en geeft daardoor per definitie minder licht. Dat verklaart het label G op de verpakking.

 

Goed nieuws dus! Het is niet heel duur om jouw kerstboom dit najaar gezellig te laten branden.