To do list voor jouw tuin!

To do list voor jouw tuin!

De lente is in volle gang! Nu de zon zich wat vaker laat zien gaan we allemaal wat vaker naar buiten toe. Heerlijk genieten van het mooie weer in je eigen tuin. Hoogste tijd om jouw tuin de grote voorjaars opknapbeurt te geven. Afvinken maar! We hebben een to do list samengesteld met tips wat je nog kunt doen in jouw tuin om het klaar te maken voor de mooie dagen die gaan komen. 

 

1. Gras 

Het is nu de perfecte tijd om gras in te zaaien. Staat deze klus nog op jouw lijstje? Dan is het tijd om je handen uit de mouwen te steken. De kale plekken kleuren binnen no-time groen met het graszaad van ECOstyle. Als je nog geen gras hebt liggen dan kun je het beste voor ECOstyle inzaai gaan. 

 

Kom langs in onze winkel of bestel het online!

Naar de webshop!

 

Hoef jij geen gras in te zaaien? Begin dan alvast met maaien! Zo ziet je gazon er weer fris uit. 

 

2. Onkruid

Onkruid? Weg ermee! Het is lente! Bomen en struiken lopen uit met bijna lichtgevende, frisgroene blaadjes. Voorjaarsbollen, zoals narcissen en tulpen, staan kleurrijk te bloeien. Vaste planten schieten de grond uit. Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Een goed begin is het halve werk. Daarom is het slim om onkruid juist nu zo veel mogelijk te bestrijden en te verwijderen. Op een milieuvriendelijke, biologische manier uiteraard.

Geef onkruid geen kans

Wie dit tuinseizoen wil genieten van een onkruid-vrije tuin, neemt voorzorgmaatregelen om onkruid geen kans te geven. Gebruik onderstaande tips om onkruid buiten de deur te houden.

 • Controleer de tuin vanaf het prille voorjaar regelmatig op onkruid. Verwijder onkruid zo snel mogelijk, voordat het gaat bloeien en zich gaat uitzaaien, anders blijft het 'dweilen met de kraan open'.
 • Bedek kale plekken tussen en rondom planten, struiken en bomen met een 'mulchlaag' van organische materialen, zoals houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. Onkruid krijgt zo geen licht en kan daardoor niet kiemen of groeien.
 • Leg anti-worteldoek op de plekken waar je een terras of paden van halfverharding (grind, split, kiezels, schelpen) gaat aanleggen. Dat kun je ook doen op de plek waar je een rotstuin wilt beginnen. Anti-worteldoek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.
 • Plant sterke bodembedekkers, zoals dovenetel, maagdenpalm, mansoor, schaduwkruid (Pachysandra), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en tuingeraniums. Deze bodembedekkers vormen een gesloten ‘tapijt’ waar onkruid vrijwel niet doorheen komt.
 • Als je een groot stuk grond onkruidvrij wilt maken, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een pluktuin of moestuin, verwijder je eerst zoveel mogelijk onkruid en leg je er vervolgens een paar maanden lang zwarte folie of landbouwplastic neer. Zet een paar potten of oude bakstenen of stoeptegels op de hoeken van het folie zodat het niet wegwaait. Door de grond af te dekken, komt er geen licht bij de wortels en zaden van het onkruid en sterft het vanzelf af.
 • Natuurlijk kun je ook altijd onkruid verwijderen door middel van bijvoorbeeld ECOstyle Ultima tegen onkruid en mos. TIP! Gebruik nooit azijn om je onkruid te verwijderen. Zelfs natuurazijn is erg schadelijk voor het milieu. Gebruik daarom altijd een middel dat ervoor bedoelt is. 

 

Wil je nog meer weten over onkruid en vooral over hoe je het tegen kunt gaan? Lees dan ook onze andere nieuwsbericht. 

Onkruid? Weg ermee!

 

3. Kleine klusjes

Naast de grotere klussen kun je ook al veel verschil maken met wat kleinere klussen. 

 • Alles opgeruimd! Zoals bladeren in je tuin maar vergeet ook zeker je schuurtje niet.
 • Tuinmeubelen mogen weer naar buiten. Maak ze even goed schoon en genieten maar!
 • Tijd voor vrolijkheid! Maak plaats voor vrolijke planten zodat je tuin weer straalt. 
 • Kruiden uit eigen tuin zijn heerlijk! Leg daarom je eigen kruiden tuin aan. 
 • Mooie aankleding is een goed idee! Weer wat nieuwe solar lampen erbij, weersbestendige tuinkussens, mooie potten en natuurlijk een overvloed aan mooie planten. 

 

Wil je graag nog meer tips om jouw tuin lenteklaar te maken? Kom dan gerust eens langs bij Life & Garden Etten-Leur! Onze Blijmakers helpen je graag.