Over de Moeierboom

Met de nominatie van de Etten-Leurse Moeierboom als mooiste boom van Nederland in 2020 werd bij ons bevestigd wat elke inwoner van Etten-Leur allang wist. Dit is de mooiste boom van heel Nederland.

De Moeierboom is al eeuwen een begrip in Etten-Leur. De boom die in hartje centrum Etten-Leur staat kent talloze verhalen. Eeuwenlang is de boom een plek van ontmoeting. Omdat wij vinden dat deze geschiedenis nooit vergeten mag worden, hebben we daarom ervoor gezorgd dat iedereen dat stukje Etten-Leurse geschiedenis in zijn of haar tuin kan blijven koesteren. De stekjes zijn officiële afstammelingen van de Moeierboom met de eeuwenoude historie. 

Na enig onderzoek bleek dat de Moeierboom (Tilia platyphyllos) geënt kon worden op een andere Tilia (Macrophylla) onderstam. Dit ambachtelijke, arbeidsintensieve proces is uitgevoerd bij boomkwekerij Van Aartboom Kwekerijen. Na een jaar groeien is het nu zover. De Moeierboom stekken zijn uitgegroeid tot sterke afstammelingen van onze Moeierboom.

 

Boom van het jaar 

In februari 2021 voerden Etten-Leur en SBNL Natuurfonds campagne om de eeuwenoude dorpslinde en het belang van bomen in het algemeen onder de aandacht te brengen. Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns, tv-presentatrice Quinty Trustfull (RTL Koffietijd) en influencer Sylvana IJsselmuiden waren ambassadeurs voor de Moeierboom. 

De Moeierboom werd bekroond als de mooiste boom van heel Nederland in 2020 eindigde in 2021 als 6e in de Europese strijd, European Tree of the Year.


Moeierboom opbrengst gaat naar zwerfafval fiets.

De Moeierboom is niet alleen het gezicht van Etten-Leur maar dient ook het maatschappelijke belang, zo raakte Kees Naalden betrokken bij het hele proces rondom de Moeierboom stekken. Daar vonden wij de aansluiting bij de liefde die wij allen voelen voor Etten-Leur. Kees zorgt al jaren voor een schoner buitengebied door met statushouders zwerfafval op te ruimen. Uit de gesprekken die we met hem voerden bleek dat het verzamelen van dit zwerfaval op een normale fiets eigenlijk geen doen is. Daarom hebben we het idee geopperd om met een deel van de opbrengst van de Moeierboom stekken verkoop een elektrische bakfiets aan te schaffen. Zo wordt Etten-Leur er niet alleen gezonder op, maar blijft het ook schoon.

 

Verzorging

  • Snoei de Moeierboom voor zijn vorm in Januari/Februari. Indien nodig kun je bijsnoeien in Augustus/September.
  • Het is een sier- maar ook een schaduwboom. Hij houdt van zon en halfschaduw. 
  • In het voorjaar geeft deze boom geurende bloemetjes en in het najaar kleine trosjes met rode besjes. Het is een bladverliezende boom
  • Drachtboom voor bijen en waardboom voor vlinders. 
  • Zeer matig tot niet gevoelig voor luizen
  • We raden je aan om de aanplantgrond DCM Vivimus te gebruiken.
  • Deze boom kan goed tegen droogte. 

 

Heb je vragen over de verzorging of wil je graag meer weten over de Moeierboom? Neem dan contact met ons op.